Previous Next

Pahang Catat Pelaburan RM91 Juta

Bintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktif

21 Julai 2020 - KUANTAN - Pahang mencatat nilai pelaburan sebanyak RM91 juta menerusi pelaburan asing dan tempatan sepanjang tempoh Januari hingga Mac tahun ini.

Menteri Besar, Wan Rosdy Wan Ismail berkata, pertumbuhan ekonomi memberangsangkan itu adalah hasil penubuhan sebuah pusat sehenti yang berpusat di Gebeng.

Menurutnya, pusat sehenti itu berfungsi sebagai pusat hubungan setempat bagi mempercepatkan proses kelulusan permohonan pelaburan yang merancakkan ekonomi Pahang.

"Kalau sebelum ini proses kelulusan permohonan mengambil masa 44 hari, namun adanya pusat sehenti ini proses (kelulusan) dipendekkan iaitu 22 hari sahaja.

"Perkara ini sudah dibangkitkan dan mesyuarat East Coast Economic Region yang dipengerusikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang bersetuju dengan penubuhan ini (pusat sehenti) di Pahang dan meminta ia diperluaskan ke negeri lain," katanya pada sidang media selepas Program Keterlibatan Sirim Berhad (Sirim- Industri Engagement) di Hotel Zenith, hari ini.

Hadir sama, Ketua Eksekutif Kumpulan Sirim, Ir Dr Ahmad Fadzil Mohamad Hani dan Timbalan Pengerusi Perbadanan Kemajuan Pertanian Negeri Pahang (PKPP),Datuk Seri Shahiruddin Ab Moin.

Dalam pada itu, Wan Rosdy menyasarkan jumlah pelaburan pada tahun ini ialah sebanyak RM5 billion dan pihaknya sedang berusaha mencapai sasaran sekali gus beliau yakin Majlis Tindakan Ekonomi Negeri dapat membantu meningkatkan lagi hasil dan sasaran tersebut.

"Setakat ini, dua perkara besar yang dikenalpasti ialah pusat pendaratan ikan di Kuantan. Jadi kita berusaha mendapatkan pelabur swasta yang berminat untuk menaiktaraf pusat pungutan ikan dan memudahkan para nelayan menghantar hasil laut ke pusat pendaratan.

"Kedua, kita mahu membuat pusat pengumpulan sayur-sayuran di mana sebelum ini mana-mana sayur-sayuran khususnya dari Cameron Highland terus dihantar ke Pasar Borong Selayang. Kita sedang kenal pasti tapak di Bentong serta beberapa tapak pilihan lain dan Insya-Allah dalam masa terdekat kita akan buat pengumuman," katanya.

Tambah Wan Rosdy, kerajaan Pahang menitikberatkan perkembangan sektor perindustrian di Pahang kerana ia membantu peningkatan ekonomi di setiap negeri.

Sehubungan itu, beliau mengharapkan supaya Sirim bersama-sama Kerajaan Pahang membangunkan industri lestari dan memastikan pelaburan di negeri ini mengikut piawaian dan standard ditetapkan.

"Kita harap semua pihak industri yang beroperasi di negeri ini supaya berusaha meningkatkan kualiti produk dengan menggunakan perkhidmatan disediakan oleh Sirim," katanya.

NORAWAZNI YUSOF

Sumber: www.sinarharian.com.my

© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

HUBUNGI KAMI

Pengarah Kerja Raya Negeri Pahang

Tingkat 9-12, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota,
25582 Kuantan, Pahang

Tel : +(609)-571 7000,
Fax : +(609)-573 2837
Emel : pahang [at] jkr.gov.my

Kemaskini terakhir: 1 Disember 2020

SALURAN ADUAN

SMS : JKR 'aduan anda' ke 32728
Emel : aduan.jkr [at] 1govuc.gov.my
Laman Web : PORTAL ADUAN

'Pelanggan Diutamakan, Janji Dikotakan'

- Statistik Transaksi Perkhidmatan Atas Talian

Pencapaian Piagam Pelanggan

STATISTIK

Pelawat Hari Ini :Pelawat Hari Ini :36
Minggu ini :Minggu ini :404
Bulan ini :Bulan ini :315
Keseluruhan :Keseluruhan :2639165
Tertinggi : 03-05-2019 : 3155

Paparan Terbaik Di IE 10.0, Mozilla Firefox 52.0 & Google Chrome 57.0 dengan resolusi 1360 x 768
HAKCIPTA © 2005 - 2020 PORTAL RASMI JKR NEGERI PAHANG. REKABENTUK OLEH PASUKAN PORTAL RASMI JKR NEGERI PAHANG.

Carian

Pilihan Tema

Pilihan Warna

Imej Latarbelakang