Previous Next

Jambatan RM160 juta atasi kesesakan

Bintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktif

TEMERLOH 17 Jan. - Pembinaan jambatan kedua di daerah ini bernilai RM160 juta yang merentasi Sungai Pahang dijangka dapat dimulakan tahun ini bagi meme­nuhi keperluan kelancaran alir­an trafik di jambatan sedia ada.

Timbalan Menteri Kerja Raya, Mohd. Anuar Tahir berkata, Jabatan Kerja Raya (JKR) sedang menyediakan reka bentuk jambatan bersesuaian dan menepati ciri-ciri moden serta teknologi terkini yang dapat menampung aliran trafik yang meningkat.

“Jambatan kedua Temerloh daripada dua lorong kepada empat lorong ini akan memberi lebih keselesaan serta kese­lamatan kepada pengguna sekali gus melancarkan aliran trafik di sini.

“Laluan ke jambatan Temerloh sering berlaku kesesakan serius terutama pada sebelah pagi dan petang selepas waktu pejabat serta semakin me­runcing setiap kali pada musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha,” katanya selepas menyaksikan majlis penyerahan projek menggantikan jambatan Sungai Semantan daripada JKR negeri kepada kementeriannya di sini hari ini.

Yang hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Asas, Sistem Penyampaian Awam dan Inovasi negeri, Datuk Seri Norol Azali Sulaiman; Ketua Pengarah JKR, Datuk Seri Dr. Roslan Md. Taha dan Timbalan Pengarah Kerja Raya (JKR) negeri, Datuk Othman Nordin.

Mohd. Anuar yang juga Ahli Parlimen Temerloh berkata, tiga lagi projek pembinaan jambatan baharu di daerah ini ialah jambatan Sungai Semantan dengan kos RM15.6 juta, Sungai Kawang (RM8.9 juta) dan jambatan Kuala Krau bernilai RM14.93 juta.

Dalam pada itu, beliau berkata, jambatan baharu Sungai Semantan sepanjang 100 meter siap sepenuhnya pada Selasa lalu dan membantu melancarkan aliran trafik Temerloh-Je­rantut.

“Jambatan ini bagi menggantikan yang lama dibina pada 1960 dan tidak sesuai dengan kepesatan bandar ini serta sekitarnya,” katanya.

www.utusan.com.my

HUBUNGI KAMI

Pengarah Kerja Raya Negeri Pahang

Tingkat 9-12, Kompleks Tun Razak,
Bandar Indera Mahkota,
25582 Kuantan, Pahang

Tel : +(609)-571 7000,
Fax : +(609)-573 2837
Emel : pahang [at] jkr.gov.my

Kemaskini terakhir: 4 Disember 2020

SALURAN ADUAN

SMS : JKR 'aduan anda' ke 32728
Emel : aduan.jkr [at] 1govuc.gov.my
Laman Web : PORTAL ADUAN

'Pelanggan Diutamakan, Janji Dikotakan'

- Statistik Transaksi Perkhidmatan Atas Talian

Pencapaian Piagam Pelanggan

STATISTIK

Pelawat Hari Ini :Pelawat Hari Ini :52
Minggu ini :Minggu ini :420
Bulan ini :Bulan ini :331
Keseluruhan :Keseluruhan :2639181
Tertinggi : 03-05-2019 : 3155

Paparan Terbaik Di IE 10.0, Mozilla Firefox 52.0 & Google Chrome 57.0 dengan resolusi 1360 x 768
HAKCIPTA © 2005 - 2020 PORTAL RASMI JKR NEGERI PAHANG. REKABENTUK OLEH PASUKAN PORTAL RASMI JKR NEGERI PAHANG.

Carian

Pilihan Tema

Pilihan Warna

Imej Latarbelakang